Clubgeschiedenis


In café Imeland werden eind jaren 80 wilde plannen gesmeed door de wielerliefhebbers Laurent Michiels, Willy Beerens en Wim Gabriëls: het oprichten van een wielertoeristenclub met een familiaal karakter...

Het bleef niet bij cafépraat, want in 1991 werd Wielertoeristenclub Leeuwergem VZW daadwerkelijk opgestart. Goed voorbereid zo bleek, want bij de oprichting telde de club 19 leden; er was een kledingsponsor, verzekeringskantoor Eric De Clercq, er was financiële steun gezocht door het verkopen van steunkaarten en er werd tijd en moeite gestoken in een clubblad. Het clublokaal werd, hoe kon het ook anders, café Imeland, uitgebaat door André Rouckhout en Imelda Onder de eerste leden bevond zich ook Andy Rouckhout (zoon van), wat hem tot het langst aangesloten lid maakt.

Tijdens het eerste seizoen werd een eerste kampioenschap georganiseerd waarbij 2 laureaten gekozen werden: één op basis van een tijdrit, de clubkampioen en één op basis van het aantal gereden kilometers tijdens het seizoen, de kilometerkampioen en werd deelgenomen aan De Gordel.


Tijdens het eerste seizoen sloten nog eens 8 nieuwe leden aan waaronder de zusjes Debboudt, Sylvia en Lensy, momenteel beiden elites zonder contract, en Jean-Marie Schamp, huidig bestuurslid en het 2de langst aangesloten lid.

Het eerste seizoen werd afgesloten met een kampioenenviering met de nodige natjes en droogjes, een traditie die tot op heden nog steeds in stand wordt gehouden. Tijdens het tweede en derde seizoen werd het kledijpakket uitgebreid met regenjacks en thermovesten. De club telde toen 33 leden waaronder ook André De Groote, tot op heden het 3de langst aangesloten lid.

In 1993 werd voor de eerste keer een clubweekend georganiseerd in de Ardennen en een aantal jaren later werd voor de eerste keer het jaarlijkse eetfestijn georganiseerd.

In 2001 verlaten Wim Gabriëls en Laurent Michiels de club en wordt een nieuwe bestuur samengesteld. Gerard Verlinden wordt de nieuwe voorzitter, Frans Backelandt neemt de functie van schatbewaarder op en Jean-Marie Schamp treedt toe. Willy Beerens is op dat ogenblik het enige overblijvende bestuurs-/stichtend lid. Eén van de eerste actiepunten van het nieuwe bestuur is het voorzien van een verzekering voor elk aangesloten lid. In 2002 wordt om deze reden aangesloten bij Wielerbond Vlaanderen die op dat ogenblik al over een uitgebreide persoonlijke verzekering voor wielertoeristen beschikt. Klik hier voor een overzicht van de lidkaarten. 2007 wordt een emotioneel moeilijk jaar voor de club. Willy Beerens, stichtend lid, komt om bij een verkeersongeval op de N42 tijdens de werkuren waarbij ook zijn werkcollega het leven laat.

In 2008, 2009 en 2011 was er een wereldkampioen onder onze leden: Frederick Backelandt, clublid en (nieuw) bestuurslid én hoofdredacteur van Grinta! behaalt de wereldtitel tijdrijden op het WK Wielrennen voor Journalisten in 2008 en 2009. In 2007 werd Frederick kampioen in drie disciplines in de jongste leeftijdscategorie: 300 meter sprint, de tijdrit en de wegrit.

In 2012 werd het bestuur uitgebreid met een aantal nieuwe leden om zo het werk wat achter de schermen gebeurt wat meer te verdelen en het voormalige bestuur wat te ontlasten. 2012 is ook het jaar waarin het mountainbiken in een wat meer georganiseerde vorm wordt gegoten.

2013 wordt ook het jaar van de internetisering, deze website wordt gelanceerd in combinatie met een facebook pagina.Over de jaren heen werd de kledij om de 5 jaar vernieuwd wat vaak, naast vaste sponsor Café Imeland, voor een aantal nieuwe sponsors zorgde:
  • 1991-1997 – Verzekeringen Eric De Clercq
  • 1997-2002 – Restaurant Nissette en Garage De Vuyst
  • 2002-2007 – De Sutter Electronics, Daco Rent, De Beiaard, Café Sportwereld en Ijzerhandel Wilfried Thomas.
  • 2007-2012 – De Sutter Electronics en Fietsen Stephan
  • 2012-20xx – De Sutter Electronics en Fietsen Stephan