Zelf ben ik een groot voorstander om op fietspaden te fietsen als:

– de fundering geschikt is voor fietsen (en niet alleen voor MTB’s)

– de breedte, de afscherming, de overgang straat/fietspad , de bochten voldoen aan de gegeven snelheid en dus veilig zijn.

Jammer genoeg zijn er nog steeds fietspaden of worden ze zo aangelegd dat ze enkel veilig zijn als je de snelheid limiteert tot 15 km/u, goed uitkijkt voor putten, barsten, niveau verschillen, stenen, zand, dorpels, verkeersborden, riooldeksels, geparkeerde auto’s … kortom dat je op tijd en stond kan stoppen om een eindje te voet te gaan.

Zo was het ook bij de terugrit van de kustrit van 21 juni 2015 het geval. Na 55 km werd er getoeterd door een man in een dikke 4×4 omdat de wielertoeristen waar we net een eindje mee meereden op de baan fietsten en niet op het fietspad aan de overkant met rechthoekige klinkers die er bij lagen alsof het een geslaagde replica moest zijn van het bos van Wallers. Na 60 km geen fietspaden op een mooie baan toch 5km op een redelijk fietspad : pats, lekke band. Resultaat: een snede in de buitenband (met verstevigde anti leklaag trouwens) van 1,5 cm.

scheur

Verdomme. Daar werden mijn steeds wederkerende goede voornemens gefnuikt.
Fietspaden: een verzamelplaats van afval en restanten van verkeersongevallen.

Een mooi voorbeeld hoe onze beleidsmakers aankijken naar de fietsers is de Ruiterstraat in Sint-Goriks. Daar maakten ze zelfs reclame voor op Vlaanderen Vakantieland. Een aarden weg vol met stenen, resten van bakstenen, … is voor hen de ideale route (zie bordje) om per fiets naar Sint-Goriks te rijden:

onverhard

En dan willen ze het woon werk verkeer per fiets promoten. Terwijl iemand die dit dagelijks doet toch al snel 25 km/u en meer gaat rijden (tenzij hij/zij er serieus tegenop kijkt om te gaan werken en met loden schoenen…). Dus hopelijk voor hem of haar is de makkelijkste en kortste weg er eentje zonder fietswegen en fietspaden…

Toch is er nog licht aan het einde van de tunnel : voor je klachten kan je te recht op http://www.meldpuntfietspaden.be/

Heb ik zelf al twee maal meldingen gedaan met goed resultaat. De putten, de te lage riooldeksels, ze waren na een paar maanden allemaal aangepakt! Dus als iedereen één probleemplaats registreert met foto’s, plaats (straat en huisnummer) en dit hier meld. Misschien dat we dan ooit eens fietspaden krijgen die voor alle fietsers klein of groot veilig zijn. En het zelfs niet meer in ons opkomt om er (noodgedwongen) naast te gaan rijden.

Met vriendelijke en sportieve groeten,

Karel Moreels